Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Akıllı Mercek Nedir?

Akıllı mercek  nedir?

Akıllı mercek adı ticari amaç ile verilmiştir. Ortada akıllı bir mercek yoktur.  Çok odaklı göz içi mercek vardır. Akıllı mercek (çok odaklı göz içi mercek) içinde halkaları olan akrilik materyalden yapılan göz içine takılan optik bir araçtır. Bu halkalar göze gelen ışığın bir kısmını uzağa bir kısmı orta mesafeye bir kısmı da yakına odaklamaktadır. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin her mesafede bir miktar ışık kaybı olmaktadır.

Kimlere akıllı mercek takılmaktadır?

 Biz bu merceği iki durumda göz içine takmaktayız. Katraktı olan hastalar ve yakını görme bozukluğu olan hastalar.

 Katarakt göz içinde bulunan uzağı yakına fokuslayan lensin işlevini yitirip perde gibi görme aksını kapatması ile oluşur.  Biz eskiden katarakt ameliyatında bu lensi çıkarıp yerine uzağı odaklayan bir mercek kullanıyorduk. Şimdi taktığımız trifocal merceklerle hem yakını hem orta mesafeyi hem de uzağı görmek mümkün olmaktadır. İkinci takma sebebimiz prebiopdur. Kırk yaşından sonra yakını görme kapasitemiz giderek azalır. Yaş artıkça daha yüksek numaralı yakın gözlük takmak zorumda kalırız. Sağlam olan ama yakını gösterme kapasitesini yitirmiş olan lensi tıpkı katarakt ameliyatında olduğu gibi çıkarıp üç odaklı mercek takarak bu sorunu çözeriz.

Bu mercekleri takan kişilerde ne gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır?

Bu merceklerle her mesafeyi görmemiz mümkün olsa da her mesafe için bir miktar ışık kaybı yaşanmaktadır,  bu da kontrastta düşmeye sebep olmaktadır. Bu merceklerin içindeki halka nedeniyle gece ışıkların etrafında haleler ve ışık saçılması izlenmektedir. Bu geçicidir. Bir süre sonra geçmektedir. Bu nedenle uzun yol şoförlerinde, pilotlarda, gece araç kullanmak zorunda olanlarda kullanırken hastaların bilgilendirilmesi önemlidir.

Kimler takmak istemeyiz?

Biz bu merceği görme potansiyeli iki gözdede yüzde yüze yakın kişilere takmak isteriz.  Herhangi bir nedenle tam görmesi mümkün olmayan hastalarda ışık kaybı nedeniyle istediğimiz performansı almamız mümkün olmamaktadır. Göz tansiyonu hastaları, sarı nokta hastaları, korneada incelme ile giden keratokonus hastaları, diyabete bağlı retina hastaları, görme tembelliği olan hastalar ve damar tıkanıklığı olan hastalar bu mercekler için uygun hastalar değildir.

Hangi hastalar bu merceklerle mutlu olur?

Kataraktı dışında herhangi bir göz  sorunu olmayan, 50 yaş üstünde ve hipermetrop olan hastalar sonuçtan en çok mutlu olanlardır. -1,00 ile -4,00 arası miyop hastalar, yakını gözlüksüz iyi okudukları için, taktığımız bu merceklerle istedikleri yakın görme kalitesine ulaşamamaktadırlar.

Uygun gözlere, doğru ölçümlerle tecrübeli ve etik kuralara dikkat eden hekimler tarafından uygulandıklarında, hastaları çok mutlu ederken, ticari kaygılarla uygun olmayan gözlere ve erken yaşta uygulandıklarında, ciddi görme sorunlarına yol açabilmektedirler.

Diğer Yazılar