Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Obezite nedir? Tedavisi ve Yöntemleri nelerdir?

OBEZİTE 

                                                                                                                                                                

 Obezite vücudumuzda yağ miktarının normalden fazla olmasıdır. Yaşamımızı devam ettirebilmek için gereken enerjiyi besinlerdeki karbonhidrat , yağ ve proteinlerden alırız.  Harcayabileceğimizden fazla besin alırsak vücudumuzda yağ olarak birikirler ve bu aşırı olduğunda obezite gerçekleşir. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Ülkemizde kadınların yaklaşık %25'i , erkeklerin %15'i obezdir. Erkeklerde de fazla kilolu oranı kadınlardan daha fazladır.

                                                                

TANIMI

       

Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı belirtir.

18, 5 kg/m.'nin altında olanlar: Zayıf

18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu

25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu

30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez

40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez (morbid obez), olarak görülür.

                                                             

SEBEBLER

     Sağlıksız ve/veya dengesiz beslenme, kalıtım(genetik, ebeveynlerin obez olması gibi),bazı hormon hastalıkları(tiroid hormon eksikliği, böbrek üstü bezinin fazla çalışması vb), bazı ilaçlar ( kortizon , bazı anti depresanlar vb) , fiziksel hareketliliğin belirgin azalması gibi bir çok neden obezite nedenlerinden bazıları olabilir.

                                                

 YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

     İnsülin direnci , tip 2 DM(şeker hastalığı) , hipertansiyon(yüksek tansiyon) , koroner damar hastalığı (kalp krizi , infarktüs , ani ölüm , kalp yetmezliği vb) , beyin damar hastalıkları(inme-felç) , çevresel damar hastalıkları , eklem hastalıkları , cilt sorunları , depresyon ,  özgüven eksikliği  vb bir çok hastalıklarla beklenen insan ömrünü 10-15 yıl kadar kısaltabilen ve mutlaka tedavisi gereken bir sorundur. Meme kanseri, kolon(kalın bağırsak)kanseri, prostat kanseri olasılığı obezlerde belirgin artmıştır. Aslında obezite sadece estetik veya konfor sorunu değildir , ciddi sağlık sorunudur..

                                                              

TEDAVİ      

      Bir çok uzmanlığın alanında olan obezite'ye öncelikle tam sistemik muayene( iç hastalıkları uzmanı ile başlayarak gerekli olan diğer branşlarda eklenmelidir) ve  aç karına yapılması gereken bazı tetkikler yapılmalıdır.. Açlık kan şekeri ,  açlık insülini , tiroid hormonları , Kortizol , kan yağları , karaciğer enzimleri ,bazı vitaminler vb bakılmalıdır. Eşlik eden başka hastalıklarla risk değerlendirilmesi de yapılarak tedavi sıralaması planlanır. Diyetisyenin tedavi programında kişiyi aralıklı görerek değerlendirmesi ve diyeti planlaması elzemdir. Mucizevi zayıflatma ilacı yoktur ve bu tür kullanılan bir çok maddenin daha çok zarar verdiği , sakatlık ve ölümlere de yol açtığı günümüzde malumdur.

      Hormon dengesizliği nedenli obezite'nin tedavisi iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanı tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir. Yaşam biçimi değişikliği ve beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklere gidilmesi elzemdir. Şeker hastalığı olanlarda ''zayıflatıcı özelliği olan'' şeker ilaçları tercih edilir. Tüm gayretlere rağmen zayıflatılamayanlarda cerrahi girişimler de riskleri göze alarak uygulanabilir..

    Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın tedavi sadece kilo azaltmak demek değildir.. Yani her kilo azaltan uygulama doğru olmayabilir.  Kilo azaltırken kişinin zarar görmediği  muayane, kan kontrolleri ve diyet değişiklikleri ile kontrol ve takip edilmelidir.

 

 

 

Diğer Yazılar