Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Kimlere Yapılabilir?
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Silivri Anadolu Hastanesi
f
Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

                       Burun estetiği (Rinoplasti) burnun görünüşü düzeltmek ya da yeniden yapılandırmak amacıyla yapılan estetik operasyondur. Rinoplasti görsel amaç haricinde nefes alma sorunlarına yol açan yapısal bozuklukların giderilmesi için de yapılır. Rinoplasti, anatomi, fizyoloji ve canlı doku bilgisinin estetik görüş ile harmanlandığı bir tıp sanatıdır. Dış yapısı ile yüz görünümünün önemli bir bileşeni olan burun, iç yapısı ve işlevi ile de vazgeçilmez bir solunum organıdır. Burun tıkanıklığının en sık  nedeni olan septum düzensizliği (septum deviasyonu) tedavisinde septum cerrahisi ve beraber tamamlayıcı işlemler uygulanır. Doğal burun solunumu , yani burnun normal işlevi sağlanır. Burun, zaman içinde şekil değiştirebilir, yaş ilerledikçe büyür, sarkar ve cilt kalınlaşır.

Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?

                      Burun estetiği ameliyatı kadınlarda 17-18  erkeklerde 18 ve üzeri yaşlarında yapılabilir. Ancak kişinin sağlığını etkileyen özel durumlarda daha erken yaşlarda uygulanabilir.

Burun Estetiği Muayenesi

                      Burun estetiği muayenesi burun estetiği ameliyatının en ciddi basamaklarından biridir. Hasta ve doktorun beklentiler ve sonuçlar konusunda birbirlerini iyice anlamaları ameliyat sonrasında hastanın memnuniyeti için büyük önem taşır. Bu nedenle muayene sırasında tüm detaylar konuşulmalıdır. Hastanın kendini tümüyle ifade edebilmesi için muayeneye gelmeden önce aklındakileri not etmesi yarar sağlayabilir. Böylece unutmadan her noktayı doktoruyla paylaşabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti) Nasıl Yapılır?

                    Burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) genellikle genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Hasta bir gün sonra taburcu olur. Ameliyat süresi vakanın durumuna göre ortalama 2-5 saattir. Günümüzde rinoplasti, yapısal elemanların(kıkırdak-kemik) çıkarılması ya da bütünlüğünün bozulması yerine, yerinde şekillendirme ve kıkırdak eklentileri ile yeniden anatomik düzenleme teknikleri ile yapılmaktadır. Ameliyat sırasında doku ilavesi gerekebilir, bu hastanın kulak ya da kaburgasından alınabileceği gibi sentetik doku da kullanılabilir.                                                                                                                                                                                               

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti)Teknikleri

                    Burun estetiği ameliyatlarında açık ve kapalı teknik olarak iki teknik kullanılmaktadır. Burun estetiği ameliyatlarında (Rinoplasti) uygulanan teknikler aynı derecede başarılıdır. Ancak durumun gerektirdiği teknik hangisiyse cerrah onu kullanmaktadır. Örneğin burun ucu şekillendirilmelerinde genellikle açık teknik, burun sırtı problemlerinde ise kapalı teknik tercih edilmektedir. Yine de tüm değerlendirmeler sonucunda hekimin avantajlı gördüğü teknik farklı olabilir.

 

Açık Teknik ile Burun Estetiği Ameliyatı

                     Özellikle ciddi burun ucu problemleri, ciddi deformite durumlarında burun estetiği ameliyatı açık teknikle yapılır. Fonksiyonel bozukluklar söz konusu olduğunda yine açık teknik daha fazla tercih edilir. Bu teknik ile burnun durumu, kıkırdak ve kemik yapısı rahat olarak görülebilir ve ölçümler ile buna bağlı olarak müdahale çok daha net yapılabilir. Operasyonda burun delikleri arasındaki bölmenin dışından kesi yapılır, dokular kaldırılır ve gerekli işlem yapıldıktan sonra tekrar kapatılır. Ameliyattan sonra burnun ucunda çok küçük bir iz kalsa da bu belirsizdir ve rahatsızlık yaratmaz.

Kapalı Teknik ile Burun Estetiği Ameliyatı

                           Kapalı teknikle burun estetiği ameliyatı genellikle çok fonksiyonel sorun yaşamayan, burun kemeri gibi problemleri bulunan hastalarda uygulanır. Operasyonda burun deliklerinin içinden girilerek, endoskopik yöntemle müdahale sağlanır. Ancak tüm yapılar açıkça görülemediğinden hakimiyet daha zordur.

Rinoplasti sonrası süreç nasıl olmalıdır?

                   Operasyon sonrası erken ilk 4-6 saat arası soğuk uygulama yapılır. Günümüzde rinoplasti sonrası dönemde hastaların en çok yakındığı ağrı ve şişlik-morluk durumları yok denecek kadar azalmıştır. Göz çevresi ciltdeki renk değişikliği 2.-3. gün olsa da, bir haftada kaybolur. Burun sırtındaki atel 7 gün sonra çıkarılır. Cilt özelliğine göre, sonrasında 1 hafta kalacak şekilde bant uygulaması yapılabilir. Operasyon sonrası erken ödem dönemi 6- 8 hafta sürer. Tam iyileşme ve son halin ortaya çıkması yaklaşık bir yıl sürmektedir. Rinoplasti sonrası kontrol muayeneleri, 3.- 6. ve 12. ay da yapılır. Uzun dönem izlemlerimiz yıllık kontrol ve fotoğraflamalarla devam eder.

 

Diğer Yazılar