Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Sünnet Nedir? Yöntemleri Nelerdir?
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Sünnet Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Silivri Anadolu Hastanesi
f
Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri

Sünnet Nedir?

Sünnet, penis başını kaplayan mukozal dokunun ve deri tabakasının cerrahi olarak kesilerek çıkarılmasıdır. Bu çifte tabaka daha çok sünnet derisi  olarak bilinmektedir. Ülkemizde ve dünyada çocuklara en sık uygulanan cerrahi işilemdir.

Doğum sonrasında genellikle sünnet derisi penise yapışık haldedir. Daha sonra kendiliğinden ayrılır. Genelde üst deri, doğumdan sonra bir kaç sene geri çekilemez, ve bunun için zorlanmamalıdır.

Yöntemler:

Cerrahi yöntem en yaygın kabul gören ve bizim de kullandığımız yöntemdir. Sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçların birbirine dikilmesi şeklinde yapılır. Kozmetik olarak oldukça iyi sonuçlar sağlar. Lazer veya koter yöntemi ise sünnet derisinin  havya veya koter denen elektrikli aletler yoluyla kesilmesidir.  Ciddi anlamda tehlikeli olabileceği ve kalıcı saatlıklar bırakabileceğinden önerilmemektedir. Çan yöntemi yenidoğan sünnetinde önerilmektedir.

 

Sünneti ne zaman yaptırmalıyım?

Sünnet her yaşta yapılabilir, şayet bebeğin bir sorunu yoksa doğumdan sonraki ilk birkaç gün en uygun zamandır. Çocuk üzerinde olumsuz etki yaratacak olan olay, sünnetin kendisinden çok uygulama şeklidir. Tartışmalı bir konu olmakla birlikte, çocuk  uzmanları, psikolojik olarak çocukların sorun yaşamaması için, sünnetin 2 yaşından önce mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılmasını veya 6 yaş sonrasında yapılmasını önermektedirler. Elbette tıbbi sebepler her yaşta yapılmasını gerektirebilir. Bu dönemde psikolojik sorunları aşmak için özellikle   sedo-analjezi tercih edilmelidir. Yenidoğan döneminde sünnet konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, özellikle yaşamın ilk iki haftasında bebeğin hızlı iyileşme özelliğinden yaralanmak üzere yapılmasını önerenler giderek artmaktadır. 

 

Nerede yapılmalı ?

Her şeyden önce, sünnetin cerrahi bir işlemolduğu bilinmelidir. Bu nedenle, cerrah tarafından ameliyathanede yapılmalıdır. Sünnetişleminin gerçekleştirileceği ortamda steril koşulların uygulanması, kullanılacak aletlerin steril ve uygun özellikte olması, çocuğun yaşına en uygun olan anestezi yönteminin uygulanması gereklidir

 

 Sünnetin Zorunlu olduğu durumlar varmıdır?

Doğuştan böbrek ve idrar yolları anormallikleri, Sünnet derisinin uç kısmı normal idrar akımına izin vermeyecek kadar dar olan çocuklar, sünnet derisinde ve peniste sık sık iltihaplanmalar olan çocuklar, sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren ve 3 yaşına geldikten sonra sünnet derisinin geriye sıyrılamadığı tüm çocuklarda erken sünnet gereklidir

 

Sünneti kime nerede yaptırmalıyım?

Sünnetin ehil kişiler tarafından ve cerrahi asepsi, antisepsi  kurallarına uygun olarak yapılması şarttır. Sünneti yapacak kişinin uzman olması, İdeal olarak sünneti yapacak hekimin  çocuklarla ilgili cerrahi eğitim almış olması gerekiyor. Yani çocukları normalde hangi hekimler ameliyat ediyorsa sünneti de bunlar yapmalı. Sünnetin hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılması en doğru seçim olacaktır.

Lokal anestezimi, genel anestezimi ?

Son yıllarda kullanılacak anestezi uygulamasının da sedo-analjezi şeklinde olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Günümüzde genel anestezi giderek daha güvenli hale gelmiştir. Doğru olanı, yüzeysel bir genel anestezi ve lokal anestezi kombinasyonu ile hiç bir ağrı ve korku duyurmadan yapılan sünnettir. Böylece hem anestezinin çok hafif olabilmesi sağlanır, hem de operasyon sonrasındaki saatlerde ağrısız bir dönem geçirilir.

Lokal anestezide ise; hangi koşullarda ve yaşta yapılırsa yapılsın çocuk pipisine yapılacak olan enjeksiyon yüzünden büyük korku ve panik yaşamaktadır. Bu anlar çocuk tarafından yaşamı boyunca korkuyla hatırlanmaktadır

 

 

Sünnetin riskleri nelerdir?

Sünnet esnasında gerekli cerrahi itinanın gösterilmemesi önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da kanama, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi(idrar borusunun veya penisin uç kısmının kesilmesi) ile hatalı sünnetler(derinin fazla Ya da az kesilmesi peniste eğrilik cilt köprüleri) enfeksiyon geliyor.

Sterilizasyonun tam uygulanmaması, aynı aletlerin kullanılması, cerrahi teknik konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması ve özellikle toplu sünnetler bu komplikasyonların görülme oranını da arttırıyor. Nitekim ülkemizde de her yıl yüzlerce çocuk sünnet sonrası komplikasyonlarla sakat kalabilmektedir

Kilolu çocuklarda gömülü penis

Kimi zaman penis, çevresinde bulunan yağ dokusu içine gömük olabilir. Bu durum iyi gelişmiş ve kilolu çocuklarda daha sık görülür. Bu çocuklarda sünnet sonrasında penis yağ dokusu içine girip dışardan görünmeyebilir. Yanlardan bastırıldığında ise kolaylıkla dışarı doğru çıkar. Sünnet sonrası erken dönemde bu işlemin sık aralıklarla yapılması gereklidir. Yoksa, içeri doğru gömülen penisin uç kısmı etrafında, sünnet yapılırken konulan dikişler büzüşür ve yapışıklık ortaya çıkabilir. Bu durumda yapışıklığın cerrahi yöntemle açılması gerekebilir. 

 Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Sünnet sonrasında cildin kapanması genellikle ilk 1-2 gün içerisinde olmaktadır. Ancak kullanılan dikişlerin erimesi, oradaki dokularda olan şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi yine de bir hafta ile on gün arasında bir zaman alabilmektedir.  Sünnet sonrasında antibiyotikli bir pomad genellikle önerilmektedir. Bu taze yaranın korunması açısından faydalıdır. Aynı zamanda ilk 2 gün için bir ağrıkesici kullanılması gerekebilmektedir. Eğer ameliyathanede  sünnet yapıldıysa genellikle antibiyotik kullanılması gerekmez. Sünnet derisinin veya pansumanın çocuk idrarını yaparken ıslanması yara iyileşmesi ve enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk taşımaz.

Sünnet işlemi sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından pansuman ve dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır.

Diğer Yazılar