Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Prostat nedir?, Prostat büyümesi nedir?

Prostat nedir?

Prostat erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Ağırlığı ise 30 grama yakın ve boyutu bir ceviz büyüklüğündedir. Mesanenin altında, kalın barsağın önünde yer alır. Dış idrar yolunu çepeçevre sarar. Prostatın görevi ise boşalma sırasında testislerden uretraya taşınan meniye katkıda bulunmaktır.

Prostat büyümesi nedir?

İyi huylu prostat büyümesi  prostat bezinin büyümesidir. Erkeklerde prostat büyümesi 40 lı yaşlardan sonra problem yaratmaya başlar. Yaşlandıkça prostat boyutu da artmaktadır

Her erkeğin prostatı büyür mü?

BPH yaşlanan erkelerde sık görülen bir hastalıktır. Yaşı 50-60 arası olan erkeklerin yarısında BPH görülür. Bu oran 80’li yaşlarda yüzde 90’a ulaşır.

İyi huylu prostat büyümesinde ortaya çıkan şikayetlerin sebebi nedir?

Prostat büyüdükçe, idrar kanalını sıkıştırır ve mesane ( idrar torbası) duvarı kalınlaşır. Zamanla, mesane kasılma gücünü yitirip, idrarı yapamaz tam boşaltamaz hale gelebilir. İdrar kanalının sıkışması ve idrarının boşalamaması, BPH ile ilişkilendirilen çoğu sorunun sebebidir.

İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılıyor mu?

BPH’ın kendisi kanser değildir ve kansere sebep olmaz. Ancak BPH ve prostat kanseri aynı anda meydana gelebilir. BPH ve prostat kanserinin sebep olduğu şikâyetler benzeşebilir ve ikisinin ayrımının doğru yapılması önemlidir.

Prostat büyümesindeki belirtiler nelerdir?

Prostat büyüdükçe mesane tıkayabilir veya tahriş edebilir. BPH’da sık görülen şikâyet idrara sık gitmektir. İdrar sıklığı 1-2 saatte bire düşebilir ve hatta gece de devam edebilir.

Diğer şikayetler:
• İdrar yaptıktan sonar mesanede doluluk hissi
• Erteleyemeyeceği idrar yapma hissi
• Zayıf idrar akımı
• Kesik kesik idrar yapma
• İdrara başlamakta zorluk
• Ancak ıkınarak idrarını yapabilme

Yukarıda bahsedilen şikayetleriniz varsa, bir ürolog ile görüşmeniz önerilir. İdrarınızda kan varsa veya idrar yaparken yanma ve ağrı durumunda, doktora gitmek için zaman kaybedilmemesi gerekmektedir. İleri durumlarda hasta hiç idrar yapamaz hale gelebilir ve acil müdahale gerektirir.

İyi huylu prostat büyimesi hayatımızı nasıl etkiler?

BPH genelde yaşlandıkça daha kötüye gider. Mesanede enfeksiyon ve hasara sebep olabilir. İdrardan gelmesine sebep olabilir ve hatta böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir.

İyi huylu prostat büyimesi tanısı nasıl konur?

Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS) testini kendinize uygulayıp, sonucu bir ürolog ile paylaştığınızda şikâyetlerinizin derecesini öğrenebilirsiniz. Ürolog sizin IPSS skorunuzu değerlendirip, tıbbi geçmişinizi değerlendirecektir. Ayrıca fizik muayene eşlik eden, rektal tuşe (RT) prostat kanserinin yakalanması için önem taşır. Bunlar dışında aşağıda belirtilen yöntemlerde kullanılabilir:

• Tam İdrar tahlili
• Prostat kanseri taraması için PSA kan tahlili
• İdrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar ölçmek için PMR testi
• İdrar yapma hızınızı ölçmek için üroflowmetri testi
• Gerekirse uretra ve mesanenizi görmek için sistoskopi işlemi
• İdrar yaparken mesanenizde oluşan basıncı ölçmek için ürodinami testi
• Gerekirse prostat ve böbrek ultrasonu

PSA testi

PSA testi, kandaki prostata özgün antijen (PSA) miktarını ölçmek için geliştirilmiştir. PSA sadece prostat bezinde üretilen bir proteindir. Herhangi bir ek hazırlık yapılmasına ihtiyaç olmayan bu testin, genelde parmakla muayene öncesi yapılması tavsiye edilmektedir. Normal sağlıklı bir erkeğin PSA seviyelerinin düşük olması beklenir. Yüksek PSA seviyelerinin sebebi BPH (benign prostat büyümesi), prostatit (prostat iltihabı) veya prostat kanseri olabilir.

İyi huylu prostat büyimesi tedavi alternatifleri nelerdir?

İyi huylu prostat büyümesinde  için pek çok tedavi çeşidi bulunmaktadır. Hafif rahatsızlığı olan hastalarda sadece takip önerilirken, bir sonraki aşama ilaç tedavisidir. Şikâyetlerin ağırlığı ve hastanın durumuna göre kapalı ya da açık prostat ameliyatı önerilebilir. Herhangi bir tedavi seçeneği seçerken, doktor ve hastanın beraberce karar vermesi gerekir.

İyi huylu prostat büyümesinde ilaç tedavisi kimlere uygulanmalı ve seçenekler nedir?

Kullanılan ilaçlar, prostat ve mesane kaslarını gevşeterek, idrar akım hızını artırırlar ve kalan idrar miktarını azaltırlar. Orta-ciddi düzeyde şikâyetleri olan erkeklerde kullanılmaktadır. Prostat büyümesine bağlı şikâyetleri azaltırlar ama prostatı küçültmezler. Çok hızlı etki göstererek hastanın şikâyetlerini kısa sürede azaltırlar.

Ayrıca dihidrotestosteron (DHT) üretimini engelleyerek prostatın küçülmesini sağlarlar. Normalde DHT prostatın gelişmesini ve büyümesine sebep olan bir erkek hormonudur. Yavaş etkili olan bir ilaçlar uzun vadede idrar akım hızını arttırıp, kalan idrar miktarını azaltırlar. Özellikle ileri yaşta, büyük prostatı olan erkekler ideal adaylardır.

İyi huylu prostat büyimesinde cerrahi tedavi kimlere önerilir ve seçenekler nedir?

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı veya ağır durumlarda, cerrahi yardımı ile uretrayı tıkayan prostat dokusu ortadan kaldırılabilir. Cerrahi tedavi aşağıdaki durumlarda mutlaka önerilmektedir:

• İdrar yapamama
• Böbreğin zarar görmesi
• Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu
• İdrarda kanama
• Mesane taşları

TUR-P (Transuretral prostat rezeksiyonu): BPH’da en sık kullanılan cerrahi yöntemdir. Uretra ve penisin içinden bir rezektoskop yardımı ile geçilip, prostat dokusu enerji akımı ile hem kesilir hem de yakılarak kanaması önlenir. Kesilen parçalar toplandıktan sonra, içeri bir sonda konularak işlem sonlandırılır. Bu işlemin son derece yüz güldürücü sonuçları vardır. Hastaya dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz ve hastanede kalış süresi ameliyat sonrası 2-3 gündür. Bu ameliyatı olan hastalar genel olarak sonradan tekrar bir tedaviye ihtiyaç duymazlar.

HoLEP (Holmium lazer enükleasyon): Diğer bir kapalı yöntem olan HoLEP’de, ürolog prostatı lazer yardımı ile buharlaştırır. Düşük kanama miktarı ve hızlı nekahet dönemi avantajlarındandır. Genelde hastanede kalış ve sondanın çıkartılma süresi bir gündür.

Açık prostat cerrahisi: Günümüzde gelişen teknoloji ile gittikçe daha az başvurulan bir yöntemdir. Çok büyük prostatı (100 gr’ın üstünde) olan hastalarda, kesin sonuç verdiği için tedavi alternatifidir. Hastanede kalış ve sondanın çıkartılma süresi diğer alternatiflere göre daha uzundur.

Cerrahi tedavi sonrası ne bekleyebilirim?

Cerrahi sonrası çoğu hastada şikayetler ciddi oranda azalır. Nadir olgularda enfeksiyon, kanama, idrar kaçırma, sertleşme sorunu, meni gelmemesi komplikasyon olarak ortaya çıkabilir. Çoğu yan etki geçicidir ve hastada zamanla kaybolur. Çoğu erkekte orgazm olmada herhangi bir fark görülmezken, meni gelmemesi şikâyeti kalıcı olabilir.

Diğer Yazılar