Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Bölümlerimiz MEDİKAL ONKOLOJİ

  Medikal Onkoloji Nedir?

Kanser teşhisi konulan hastaların tanı,  tedavi planlaması ve tedavi sürecinde geniş bir uygulamaya tabi tutulması gerekmektedir. Tedavide güçlü bir yaklaşıma sahip olan medikal onkoloji birimi, hastanın tedavi sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve bu sürecin her aşamasının takip edilmesi aşamalarında katılımcı olarak yer almaktadır. Uzman medikal onkologların yürüttüğü bu süreç, hastanın rahat bir tedavi aşaması geçirmesi için bütün hazırlıkların yapılması ile başlamaktadır. Tespit edilen kitlenin tipine göre kemoterapi seçimi yapılarak tedavi süreci yürütülmektedir.

Medikal onkoloji birimi; radyoloji, patoloji, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi ve diğer birimler ile iş birliği yaparak tedavinin sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürülmesi için gerekli tüm önlemleri alır. Tedaviye gereksinim duyan kanser hastalarının yanı sıra kanser şüphesi taşıyan kişilerin de bütün test ve tetkikleri hassasiyetle gerçekleştirir. Böylece kanser hücresinin erken teşhis edilmesi sağlanarak hızlı bir şekilde tedavi aşamasına geçilir.

Kanser tedavisi için gerekli olan kemoterapi süreci, medikal onkoloji servisinde ayakta tedavi ile gerçekleştirilmektedir. Hastanın genel sağlık durumunun ayakta tedaviye izin vermemesi gibi durumlarda ise uzman onkologun onayıyla yatarak tedavi işlemleri başlatılmaktadır. Tedavi gören hasta, yatışından itibaren tedavi aşamaları ile ilgili doğru bilgilere erişmek için doktor ile sürekli iletişim halinde kalmaktadır. Bunun yanı sıra hasta yakınları da sürecin işleyişi hakkında daha detaylı bilgi almak için medikal onkoloji hemşireleri ve klinik psikologlarımızdan danışmanlık alabilmektedir. 

Medikal Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Medikal onkoloji, kanser ile ilgili kemoterapi ve destek hizmetleri vermesinin yanı sıra hastalarına geniş çaplı bir tedavi alanı sağlamaktadır. Kemoterapi, algoloji, immünoterapi, semptomatik tedavi, kemoterapi sonrası beslenme ve psikolojik destek hizmetleri; medikal onkoloji birimine başvuran hastalara verilen hizmetler arasında yer almaktadır.

Kanser hastalıklarında sıkça tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alan kemoterapi, kanser hücrelerinin vücut içerisinde çoğalması ve büyümesini önlemek için kullanılmaktadır. Kanser tedavisinin vazgeçilmezi olan kemoterapi, tıbbın gelişmesiyle beraber artık daha kolay şekilde gerçekleşmektedir. Kemoterapi tedavisinde kullanılacak ilaçlar; kanserli hücrelerin iyi ya da kötü huylu olması, yayılıp yayılmadığı ve vücut direnci gibi etkenlere göre belirlenir. Ayrıca onkologun koyduğu teşhise bağlı olarak birden fazla kemoterapi ilacı da karma olarak kullanılabilmektedir. Tedavi kürleri bu unsurlara göre belirlenmekte, hastanın seyrine göre doz artırımı ya da azaltımı yoluna gidilebilmektedir.

İmmünoterapi ise kanser hastalıklarında kullanılan yeni ve güncel bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekmektedir. Kemoterapiye kıyasla daha etkili sonuçlar veren immünoterapi, damar yoluyla verilen ilacın bağışıklık sistemini güçlendirmesini sağlamaktadır. Bu sayede hücreler kanserli hücrelere karşı bağışıklık kazanmakta, kanserli hücrelerin direnci ise bir süre sonra zayıflamaktadır. Öte yandan immünoterapi tedavisinde saç dökülmesi, mide bulantısı ve mide yanması gibi yan etkiler görülmez.

Tanı konulan kanser hastalarında yan etkileri en aza indirmek için semptomatik tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Tedavi sürecinde vücut direncinin düşmesi durumunda kanserli hücreler daha hızlı yayılmakta, bu da daha farklı semptomlar gözlemlenmesine neden olmaktadır. Destekleyici tedavi kapsamındaki semptomatik tedavinin amacı, farklı belirtilerin gözlemlenmesini önleyerek hastanın tedavi sürecini daha rahat bir şekilde geçirmesidir. Bunun yanı sıra, kanserde ileri safhalara ulaşılmışsa ve tedavinin devam etmesi konusunda zorluklar yaşanıyorsa, semptomatik tedavi süreci başlatılarak yan etkilerin giderilmesi sağlanmaktadır.

Kanser tedavisi hangi safhada olursa olsun, onkoloji uzmanlarının önerdiği bir diğer yardımcı tedavi de ağrı tedavisi olmaktadır. Kanser tedavisinde iltihap nedeniyle meydana gelen ağrılar, hareketsiz kalmadan ötürü oluşan kas ağrıları ve tedavi sonrası kronik ağrılar yaşanabilmektedir. Bu ağrıların giderilmesi açısından da ağrı tedavilerine başvurulmaktadır. Kemoterapi sonrasında oluşan ağrılar, algoloji uzmanının uyguladığı krem, losyon, sprey ve ilaç tedavisi yardımıyla hızlı bir şekilde giderilmektedir. Ayrıca sinirsel ve hareketsel olarak vücudun etkilendiği durumlarda da sinir blokları ve ağrı pompası gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir.

Yapılan araştırmalar, kanser hastalığını yenmek için en önemli dirençlerden birisinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu ortaya koyuyor. Medikal onkoloji birimi, hastaları için vücut direncini üst seviyede tutacak beslenme önerileri paylaşarak bağışıklık sisteminin kuvvetli bir biçimde kalmasına yardımcı olmaktadır. Bilindiği üzere kanser tedavisinin başarıya ulaşması ile bağışıklık sisteminin güçlü olması arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır. Bunun için onkoloji uzmanları ve diyetisyenler, kanser tedavisi gören hastalar için bağışıklık sistemini güçlendirici bir beslenme takvimi belirlemektedir.

Kanser hastalığını yenmek için vücut direncinin kuvvetli olmasının yanı sıra psikolojik açıdan da motive olmak çok önemlidir. Ağır tedavi sürecinin psikolojik çöküntüye neden olduğu hastalar, bir süre sonra vücut direnci ve bağışıklığı açısından olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Aile ve yakın çevrenin yanı sıra medikal onkoloji biriminin katkı sağlayacağı psikolojik destek süreci, hastanın sağlıklı bir tedavi süreci geçirmesine doğrudan etki ederek mental açıdan rahatlık sağlamaktadır.

 

Kemoterapide Amaç Nedir?

Tümör cinsine ve hastanın özelliklerine göre kemoterapi uygulanabilir.

 

  • - Tümörü tamamen yok etmek ve hastayı iyileştirmek için,
  • - Tümörün yayılmasını engellemek için,
  • - Tümörün büyümesini durdurmak veya yavaşlatmak için,
  • - Tümörün neden olduğu belirtileri yok etmek için kemoterapi uygulanır.

 

Kemoterapi diğer tedavilerle (cerrahi ve ışın tedavisi) birbirini izleyecek şekilde veya eş zamanlı olarak uygulanır. Örneğin ameliyat öncesinde tümörü küçültmek amacıyla veya ameliyattan sonra yayılmasını önlemek için kemoterapi yapılabilir. Aynı uygulamalar ışın tedavisi öncesinde ve sonrasında yapılabildiği gibi, ışın tedavisi ile eş zamanlı da kemoterapi uygulanabilir.

 

Medikal Onkoloji Bölümümüzde Tanı ve Tedavi Hizmeti Verilen Kanser Türleri:  

  • Meme Kanseri,
  • Mide-Barsak Kanserleri,
  • Pankreas Kanseri,
  • Karaciğer Kanserleri,
  • Safra Kesesi ve Yolu Kanserleri,
  • Akciğer Kanseri,
  • Baş-Boyun Kanseri,
  • Malign Mezenkimal Tümörler,
  • Beyin Tümörleri,
  • Böbrek-Mesane Kanserleri,
  • Prostat Kanseri,
  • Melanom,
  • Tiroid Kanseri,
  • Testis Kanseri,
  • Yumurtalık (Over)-Rahim (Endometriyum)-Rahim Ağzı (Serviks) Kanserleri.