Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Obezite Nedir? Obezite Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri ?
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Obezite Nedir? Obezite Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri ?

Silivri Anadolu Hastanesi
f
Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri Anadolu Hastaneleri

OBEZİTENİN VE EŞLİK EDEN SORUNLARININ EN ETKİLİ TEDAVİSİ

Yaşadığımız bilgi ve teknoloji çağına rağmen ironik bir şekilde artış gösteren ve günümüzde insanlığı tehdit eden en önemli sorunların en başında yer alan obezite artık cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Vücutta anormal biçimde ve aşırı miktarda yağ depolanmasıyla karakterize olan obezite, artık tıp otoritelerince  'dünyanın en önemli ve sorunlu hastalığı' olarak nitelendiriliyor. Yüksek kalorili gıda alımı, yetersiz fiziksel aktivite ve genetik duyarlılık obeziteyi oluşturan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Günümüzde hormonal sorunlar bile artık  obezitenin nedenleri arasında nadiren gösteriliyor. Obeziteyi oluşturan kısır döngü kısaca şöyle özetlenebilir: Yemek yeme dürtüsü normalde bizleri hayatta tutan ve yaşamımızın devam etmesini sağlayan temel özelliktir. Bu dürtüdeki değişimle, gıdalarla alınan kalori, tüketilen kaloriden fazla olmaya başlayınca kişi şişmanlamaya başlar. Şişmanlayan kişi gelecekte her geçen gün artan vücut kitlesini doyurmak için ya gıda alımını arttırmak, ya da enerji tüketimini kısmak(yetersiz fiziksel aktivite) yoluna gider. Şişmanlık bu şekilde bir kısır döngü halini alır. Bu kısır döngü genellikle diyet ve egzersizlerle kırılmaya çalışılır. Obeziteye yönelik geleneksel diyet ve egzersiz girişimleri ise çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlandığına şahit olmaktayız.

Sorumlusu; açlık hissi veren hormon

Kişiyi obeziteye götüren sebepler arasında mideden salgılanan ve açlık hissi veren bir hormonun kanıta dayalı bilimle önemli ölçüde rol oynadığı gösterilmiştir. "Günümüz tıbbı genellikle mideden salgılanan hormonun(ghrelin) beyin tabanında bulunan hipotalamus bölgesinde açlık hissini tetiklediğini ortaya koymuştur. Aynı hormonun, doğal zevkler(beslenme gibi) ve bağımlılık-alışkanlıklar edinme gibi ilgili diğer beyin bölgeleri arasında iletişim sağladığı da gün yüzüne çıkmıştır. Bu hormondaki düzensizlik nedeniyle zaman içinde yeme alışkanlığı ve davranışında olumsuz değişimler gözlenmektedir. Obeziteyle sonuçlanan bu değişimle doyum hissine ulaşmada zorluk yaşandığı için tekrar ve yeniden yemek yeme alışkanlığı oluşmaktadır. Besin ürünleri ve beslenme biçimimiz doğaldan ne kadar uzaklaşırsa, insan tabiatının da bir o kadar değişmeye devam edeceği açıktır.

 

Ciddi sorunlara kapı açan bir hastalık

Obeziteyi kontrolü oldukça güç ve hayatı tehdit eden ciddi sorunlara kapı açan bir hastalık olarak nitelenmektedir ve pek çok önemli hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Bunlar; kolesterol yüksekliği, karaciğer yetmezliği, siroz, yüksek tansiyon(hipertansiyon) nedeniyle kanama, inme, felç, insülin direnci, şeker hastalığı(Tip 2 diyabet), kalp ve damar hastalıkları, uyku ve solunum bozuklukları(uyku-apne bozuklukları), psikolojik bozukluklar(sosyalleşmede problemler-depresyon), hamilelik ve doğum problemleri, kanser riski, ürolojik problemler, ortopedik problemler ile aktivite ve hayat kalitesindeki azalmadır.

Cerrahi müdahale etkili bir seçenek

Kilo vermeyi çözümleyemediği için obez kişileri bekleyen bunca sorun varken cerrahi müdahalelerin güncel tedavide etkili birer seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cerrahi yöntemleri etki mekanizmalarına göre şöyle sıralamak gerekir;

1-Mide hacmini ve alınabilecek gıda hacmini sınırlandırmaya yönelik uygulanan yöntemler:

-Mide Botoksu

-Mide Balonu(Endoskopi yardımıyla mide içine belirli bir süre için yerleştirilir.)

-Mide Bandı-Kelepçesi Ameliyatı

-Mide Plikasyon Ameliyatı

-Tüp Mide Ameliyatı(Laparoskopik Sleeve Gastrektomi-Midenin Boylamasına Küçültülmesi-Günümüzde obezitede öncül ve etkin tedavi yöntemi olarak kabul edilmekte).

2-Mide hacmini ve gıdaların emilimini azaltmaya yönelik uygulanan (Obeziteye eşlik eden Metabolik Sendrom,Tip 2 diyabetin eşlik ettiği hastalarda etkin)cerrahi yöntemler:      

-Mide By-Pass Ameliyatları(Laparoskopik Mini Gastrik By-Pass, Transit Bipartisyon Ameliyatları)

-Bilio-Pankreatik Diversiyon Ameliyatları

Cerrahi yöntemlerin sonuçları yüz güldürücü

Obezite sorununa yönelik uygulanan ameliyatların doğru hastaya doğru yöntem uygulandığı taktirde sonuçlarının  oldukça yüz güldürücüdür."Obez hastalar genellikle ekstra sağlık problemleri sergilediklerinden, tedavi öncesi değerlendirme, teşhis, tedavi ve tedavi sonrası süreçleri de farklılık göstermektedir. Bu da tedavi ekibinde ekstra deneyim ve titizlik gerektirmektedir. Obeziteden sağlıklı bedene dönüşüm, hasta ve tedavi ekibinin ancak birlikte başarabileceği bir süreçtir.

 

 

Diğer Yazılar